Skådalen skole for døvblindfødte.
30 års jubileumets foredragsholdere. Fra venstre: Karin Torgerstuen, Anne Merete Tengs, Thora Grongstad, Bjørg Edna Rike og Anne Nafstad.

Kommunikasjon - et overordnet mål

Elevene på skolen har hvert sitt tilrettelagte skolerom og undervisningen tilpasses hver enkelt elev. Men felles aktiviteter blir også prioritert, gjennom for eksempel musikk, gym og svømming , turer, utflukter og kulturelle markeringer. Kommunikasjon er et overordnet mål i undervisningen.

Jubileet ble feiret over to dager. Fredag 29. oktober var det åpen dag på skolen for elever, foreldre, søsken, lærere og tidligere elever. Både de taktile og visuelle sansene ble imøtekommet i en utstilling viste skolens ulike pedagogiske undervisningsmateriell og arbeidsverktøy. Et billedgalleri viste alle elevene i ulike undervisningsopplegg og det var mulighet for omvisning på den enkeltes skolerom. Wienerpølser, kaker og brus stod på menyen og dagen ble avsluttet med felles disco.

30-års jubileumets foredragsholdere. Fra venstre: Karin Torgerstuen, Anne Merete Tengs, Thora Grongstad, Bjørg Edna Rike og Anne Nafstad.
30-års jubileumets foredragsholdere. Fra venstre: Karin Torgerstuen, Anne Merete Tengs, Thora Grongstad, Bjørg Edna Rike og Anne Nafstad. Foto: Wivian Røste.

Feiring med faglig innhold

Lørdag 30. oktober var det jubileumsmarkering med faglig innhold i Gamle Logens lokaler på Grev Wedels plass, i Oslo sentrum. Ca. 90 gjester var innbudt; lærerne fra skolens oppstartsfase i 1980, foreldre, representanter fra ulike kompetansesentre og andre samarbeidspartnere, i tillegg til andre gjester fra både inn- og utland. Skolens rektor, Knut Nordlie ønsket velkommen. Spesialpsykolog Anne Varren Nafstad holdt et foredrag om kommunikasjonsutvikling, sett i et historisk lys. Spesialpedagog Anne Merete Tengs og m-pedaog Karin Torgerstuen, presenterte dataprogrammet Sarepta som et pedagogisk verktøy i undervisningen på skolen. De la vekt på at programmet er et nyttig, morsomt og supplerende hjelpemiddel som fremmer kommunikasjonen med elever med medfødt døvblindhet, og illustrerte dette med ulike videoklipp. Spesialpedagog Bjørg Edna Rike og lærer Thora F. Grongstad holdt et foredrag om fysisk aktivitet med døvblindfødte, og viste videoopptak av en av skolens elever i ulike fysiske aktiviteter, blant annet på fjelltur, på skitur i marka og i skolens oppvarmede basseng med ledsager. Jubileet ble avsluttet med festlunsj, taler og gaveoverrekkelser.