Strikking for døvblindhet

Et utvalg strikkalapper på et bord og en hånd som strekker seg over lappene.
Et utvalg av flotte strikkelapper, som skal brukes til garnbombing i Tromsø. Foto: Roy-M. Østerbøl.

Å få mer oppmerksomhet om døvblindhet er alltid viktig, derfor er vi med på DbIs globale garngraffiti-kampanje Yarn Bombing for Deafblind Awareness.

Å strikke lapper til å kle inn offentlige gjenstander, er en form for gatekunst som kalles garngraffiti eller geriljastrikk. Deafblind International (DbI) setter søkelys på denne taktile uttrykksformen i juni for å øke bevisstheten om døvblindhet / kombinert syns- og hørselshemming.  

- Dette er en kreativ bevissthetskampanje for å engasjere verdens ulike døvblinde-miljø i et stort taktilt kunstprosjekt. Uansett om man er med gjennom hele juni-måned, en uke eller kun en dag, vil den samlede innsatsen bidra til en sterk og enhetlig stemme om døvblindhet, sier DbI på sin nettside om kampanjen.

Les også aktueltsaken vår Garngraffiti på gang fra tidligere i vår. 

Hender på et punktskrifttastatur som er koblet til en datamaskin.

Lær mer om døvblindhet

Den nordiske definisjonen av døvblindhet ble vedtatt i 2016 og lyder på denne måten: «Døvblindhet er en kombinert syns- og hørselshemming av så alvorlig grad at de nedsatte sansene vanskelig kan kompensere for hverandre. Det gjør døvblindhet til en egen funksjonshemming.»

Hvis du vil lære om døvblindhet, vil du finne mye nyttig innhold her inne på vår nettside:

Døvblind mann med CI har blikket rettet mot en vegg, hvor han selv er avbildet på en plakat.

Døvblindes egne historier

Vi har en egen intervjuserie hvor døvblinde selv forteller om sine erfaringer og opplever. Serien heter Min historie og intervjuene i denne serien har et spenn fra de de små og unike hendelsene i hverdagen, til de store og dramatiske livsfortellingene.

Tanken er at alle har historier som andre kan kjenne seg igjen i, ta lærdom av eller bruke til å utvide sine perspektiver. Akkurat nå har vi 15 intervjuer med norske døvblinde i denne serien og du finner dem i fanen Min historie. God lesning!

Om Deafblind International (DbI)

  • Internasjonal og ideell organisasjon med fokus på behovene til personer med døvblindhet, deres familier og profesjonelle som tilbyr tjenester til dem.  
  • Vil bidra til å øke kunnskapen og bevisstheten om døvblindhet som en unik funksjonshemming, samt arbeide for best mulig tjenester for personer med døvblindhet i hele verden.
  • Legge til rette for nåværende og fremtidig kunnskap om døvblindhet, og være nettverksbygger.
  • Les mer på deafblindinternational.org.

 

Yarn Bombing Deafblind Awareness

Plakat av DbI med opplysninger om deres garngraffiti-kampanje i juni 2021.

 

Strikklapper løftes ut av i pappeske.

Våre deltakere

Regionsenteret for døvblinde i Tromsø skal pakke inn en av søylene ved Tromsø rådhus fredag 11. juni, følg med på deres Facebook-konto.

Signo Conrad Svendsen senter har meldt seg på kampanjen og tatt fram pinnene. Resultatene vil bli vist fram på senteres Facebook-side.  

Signo skole- og kompetansesenter har kampanjeperiode fra 10. juni til og med 16. juni, og de skal garnbombe deler av torget, badeparken og ikke minst selveste Hvalfangstmonumentet i Sandefjord. Det er bare å følge med på deres Facebook-konto.

Statped, faglig enhet for kombinerte syns- og hørselstap og døvblindhet i Bergen vil dekorere flere objekter i parkområdet ved kontorlokalitetene deres. Dere kan se hva som dukker opp i «Paradis» ved å holde et øye med NKDBs egen Facebook-side.  

Du vil også kunne følge med på vår deltakelse i årets garngraffiti-kampanje med å gå inn på vår egen Instagram-konto. Les mer om vår sosiale tilstedeværelse på nett i artikkelen NKDB på sosiale medier.

Kampanjens emneknagger (hashtag) er som følger: #YB2021 #garngraffiti2021 #tactileart #YarnBombingForDeafblindAwareness