Det var stort engasjement og mye kreativitet i lokalene til Stavanger PPT i Torgveien 23 da Statped arrangerte todagers kurs om taktile symboler, planer og bøker. Kurset var et resultat av samarbeid mellom flere fagavdelinger.

 Anne Sofie Fjær Løvbrøtte (kombinerte sansetap og døvblindhet), Charlotte Liamo (Sammensatte lærevansker) og Vanja Andersen (syn) fra Statped var kursledere og ansvarlige for et kursinnhold som hadde både teoretiske og praktiske deler.

Bruk av Braillelabeller

PPT stilte med egnede lokaler og Lise Marie Langland fra NAV bidro med informasjon om søknadsprosesen når man for eksempel søker om Braillelabeller til taktile symboler og bøker. En Braillelabeller gjør det mulig å skrive ut for eksempel merkelapper i punktskrift og du trenger ikke kunne punktskrift for å bruke den. Programvaren som følger med, konverterer teksten du skriver inn til punktskrift. 

Deltagerne fikk i løpet av kurset anledning til å få punktskrift på de taktile symbolene og i de taktile bøkene ved bruk braillelabeller.

Praktisk og teoretisk kurs

Dette var et praktisk og teoretisk kurs. Gjennom forelesninger, gruppeoppgaver og den praktiske delen av kurset fikk deltakerne kunnskap og kompetanse og kunne kreativt utfolde seg rundt temaene taktile symboler, planer og bøker. Det var gode muligheter for diskusjoner med andre fagpersoner og kursledere underveis. 

Taktile symboler og taktile bøker må lages og tilpasses individuelt til personen som skal bruke dette. Da er det viktig å ha god kunnskap om interesser, sansemessige forutsetninger og taktile, perseptuelle og motoriske ferdigheter når en skal lage dem. 

Bildene fra kurset er tatt av Anne Sofie Fjær Løvbrøtte, Charlotte Liamo og Vanja Andersen.  

 

- Gøy å skape noe selv

Kursdeltakere fra barnehager, skoler, avlastningsboliger, pedagogisk psykologisk tjeneste, NAV og foresatte var innom kursene i løpet av disse to dagene. Deltagerne poengterte at det var gøy å skape noe selv, og at det var lærerikt å forsøke å tilpasse til barnets individuelle forutsetninger. 

Bildene fra kurset er tatt av Anne Sofie Fjær Løvbrøtte, Charlotte Liamo og Vanja Andersen.