Tekst: Gro E. Hallan Tønsberg 

Forelesning til Knutstad og Solli, som begge jobber for Statped, avdelingene for kombinerte sansetap og døvblindhet, er basert på et pågående pilotprosjekt. To fagområder ble spesielt vektlagt i deres fremlegg: Fagfeltet psykisk helse som samfunnsområde, og deling av erfaringer og fortellinger. 

Selve kongressen gikk av stabelen 5-7. juni og var den tiende i rekken av nasjonale konferanser om psykisk helse for alle som arbeider innen psykisk helsefeltet, - både i kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten, i DPS-ene, poliklinikkene, spesialavdelingene, innen forskning og utdanning. I tillegg til alle de som involverer seg som brukerrepresentanter, organisasjonsrepresentanter eller rett og slett er opptatt av fagfeltet.

Erfaringer fra samtalegrupper

Psykisk helse er et stort, omfattende og viktig fagområde som berører mennesker i alle aldre, på tvers av kjønn, bakgrunn og kultur. Dette gjelder naturligvis også for personer med døvblindhet. Fagpersoner vet mye om de mer generelle konsekvensene av døvblindhet, men det er likevel personen selv med dobbelt sansetap som vet «hvor skoen trykker». Derfor er det viktig å få frem «perspektivene innenfra», og aller helst innenfor trygge rammer og med rom for å dele individuelle opplevelser og erfaringer.

Knutstad og Solli kunne fortelle at deltakerne i samtalegruppene hadde, i tillegg til sansetapene sine, erfaringer fra å stå i livsomstillingsprosesser som påvirker eget selvbilde, relasjoner, sosiale aktiviteter, arbeidsliv og bevegelsesfrihet. De mente at gruppesamtaler kan gi en trygg og meningsfull ramme for å snakke om psykisk helse, og ikke bare for personer med døvblindhet, men også for andre målgrupper som har livsomstillingsprosesser som tema.

Støtte hverandre

Pilotprosjektet peker mot at det å delta i en samtalegruppe kan meningsfylt på flere måter. Deltagerne gir støtte og får selv hjelp av de andre. Det å være i «samme båt» oppleves som betydningsfullt for deltakerne. Gruppeleders rolle blir viktig for at alle skal bli sett og få ordet, og leder kan også stille spørsmål som fremmer gruppedynamikk og utvikling.

Forelesning til Knutstad og Solli gav nyttig erfaring og kompetanse til andre fagpersoner som arbeider med marginale grupper, hvor livsomstilling er et relevant tema.

Det er Faglig forum for helse- og sosialtjenesten som sto for denne kongressen om psykisk helse, og de vil etter planen arrangerte en lignende kongress i 2025.