I uke 12 setter vi søkelys på aktivitet, etter et seigt år med mye stillstand og usikkerhet. Vi har en tøff innspurt foran oss, på tross av lysere tider og pågående vaksinering. Ulike former for aktivitet vil bli sentralt i månedene fremover. For personer med døvblindhet er dette ekstra viktig, siden mange av dem lever isolerte og passive liv, og ofte er de helt avhengige av tilrettelegging for å komme seg ut. 

Flere muligheter

Aktivitet kan være så mye forskjellig. Alt fra det fysiske og friluftsliv, til det mer psykiske og bruk av mentale krefter. Tenk bare på det spekteret vi har mellom håndarbeid og hagearbeid. Eller alle mulighetene som finnes med trening. Ofte handler det både om fysikk og psyke. Når du beveger kroppen, beveger du også hodet. Vi merker alle at det skjer noe med de små grå når vi er i bevegelse.

Ta unna alle nødvendige avtaler, slik at du kommer deg opp av godstolen og ut i frisk luft. Ikke utsett en tur fordi det snør eller regner, for da kommer du deg nesten aldri ut her på berget. Kjenn på vind og sludd i ansiktet. Det er ikke farlig og dra på deg hetta hvis det blir for kjølig. Hvem vet, kanskje du etter hvert vil sette like mye pris på værets naturlige variasjoner som kun skyfri himmel og skinnende sol.

Bruk nærmiljøet

Du bør heller ikke glemme turen i nærmiljøet, i parken, i bakgården eller i din egen hage. Her i Norge bor vi alle i kort avstand til flotte naturopplevelser. Til og med når du står på selveste Karl Johan, er du bare en liten busstur fra skogkledte åser i Oslomarka.

Hvis dine eneste alternativ er en tur ut på trappa eller verandaen, gjør det da. Hvorfor ikke? Har du blomster, lukt på dem og stryk hendene i blomsterjorda. Du er ute, du holder på med noe, det trenger ikke være vanskeligere enn som så. Du må ikke forflytte deg milevis for å være ute og kjenne på elementene, de er like mye utenfor en blokkleilighet i Bergen som oppe på Finnmarksvidda.

Variert og digitalt

Som vanlig under ei fokusuke har vi valgt å vie våre kanaler til ukas tematikk. Du vil bli oppdatert med variert innhold om aktivitet og døvblindhet her på Dovblindhet.no, og selvfølgelig på våre sosiale medier: Facebook, YouTube, Instagram og Twitter. Alle våre enheter kommer til å bidra med eget stoff i uke 12. Følg med og del gjerne på dine egne kanaler.

Denne fokusuka handler om aktivitet, mye på grunn av at vi er i en spesiell tid nå, som krever mye av oss individuelt og kollektivt. Finn deg din aktivitet, gjør det enkelt. Vektlegg det som vil løfte ditt humør og din hverdag. Heldigvis har vi en fordel i vår del av verden: En flott og tilgjengelig natur. Bruk den, i stedet for sofaen.

Illustrasjon av en mann som ledsager døvblind kvinne med mobilitetsstokk gjennom et friluftsområde.

 

«Når du beveger kroppen, beveger du også hodet. Vi merker alle at det skjer noe med de små grå når vi er i bevegelse.»