I vår spalte Rådgiverpraten ønsker vi å få et innblikk i arbeidshverdagen til NKDBs rådgivere. Det kan handle om stort og smått. Hva de er opptatt med for tiden, hvilke kvaliteter en bør ha som rådgiver i døvblindefeltet og om de har opplevd noe morsomt i jobben. 

Ellefsrød startet i ny prosjektstilling som koordinerende rådgiver i rådgivningsavdelingen 1. desember i fjor, etter å ha vært seniorrådgiver på team medfødt i nesten ett år. Hovedoppgaven hennes som koordinator er å holde tak i prosesser og prosjekter, ikke minst ha en oversikt over hva som rører seg både i helse- og opplæringsteamet på senteret.

- Jeg har nettopp logget meg ut av et digitalt møte i rådgivningsavdelingen. Temaet var strategi. Jeg var en slags fasilitator i møtet. Det krevde jo litt planlegging i forkant, og etterpå skal jeg skrive en oppsummering fra møtet.

- Hvordan har arbeidsdagen din blitt påvirket av koronapandemien?

- Jeg begynte å jobbe på team medfødt 24. februar i fjor, bare to uker før pandemien brøt ut. Jeg fikk en pangstart som deltaker på grunnkurs medfødt døvblindhet, hvor mine kunnskapsrike og dedikerte kolleger Anette Moen, Marit Irene Vie og Rikke Jacobsen holdt engasjerende forelesninger og la til rette for praktiske øvelser med blindfold og øreklokker. Da fikk jeg definitivt noen aha-opplevelser om det å leve med kombinerte sansetap!

- Nettopp, det vil jeg tro var nyttig.  

- Jeg rakk også å delta på noen veiledningsmøter og fokusgrupper før nedstengingen 12. Mars, så jeg fikk heldigvis et innblikk i noen av rådgivernes oppgaver før tida på hjemmekontor tok til for alvor. I løpet av våren fikk jeg rikelig tid til å lese, se videosnutter og delta på webinarer og nettmøter. Parallelt fikk jeg god tid til å sette meg inn i organisasjonen og avdelingen her i Andebu.

- Så begynte du i ny prosjektstilling i desember? 

- Ja, jeg tente på stillingen med en gang, men var veldig i tvil om jeg skulle vise min interesse ettersom jeg nylig var ansatt som medfødt-rådgiver. Siden jeg er opptatt av læring, gruppeprosesser og spenningen mellom det kollektive og det individuelle og drift og utvikling i en organisasjon, søkte jeg på jobben. Og jeg trives jeg veldig godt. Jeg må kjenne fagfeltet og forstå oppdragene både til helse- og opplæringsrådgiverne når jeg skal tilrettelegge for kollektive prosesser. Målet er jo at det vi gjør sammen skal føre til at den enkelte rådgiver gir enda bedre tjenester til brukerne våre.

- Har det gått bra å jobbe mye hjemmefra for deg?

- Jeg er ganske disiplinert, og synes stort sett at jeg jobber strukturert og greit på hjemmekontor. Avdelingen har jo holdt kontakt digitalt, så jeg har opplevd å bli litt kjent med folk selv om vi har hatt skjerm mellom oss. Mine nåværende arbeidsoppgaver innebærer verken reising eller brukerkontakt, slik sett har ikke pandemien vært så merkbar for meg som for andre rådgivere i NKDB. For min del er all stillesittingen det verste!

- Hvilke kvaliteter vil du si er viktig for en rådgiver innen døvblindefeltet?

- Det har jeg faktisk tenkt litt på. Jeg tror at nysgjerrighet, ydmykhet, undring og bevissthet om egen rolle er viktige egenskaper når man jobber med mennesker - uansett fagfelt. Kanskje det er en fordel å være ekstra tålmodig, ha evne til å lene seg tilbake, observere og analysere når man jobber innenfor døvblindefeltet?

- Hvordan takler du motstand?

- Vel, det kommer jo an på hva motstanden dreier seg om og hvem som uttrykker den. Det er stor forskjell på faglig motstand, eller om man opplever motstand mot deg som person. Jeg går ikke av veien for en god faglig diskusjon og legger ikke for mye i en krass ordveksling. Det er bare spennende.  Motstand fra egne tenåringsbarn er jeg dessverre ikke så god på å takle. Da har jeg kort lunte dessverre.

- Ha-ha, det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i altså. Over til noe som kan senke blodsukkeret: Hvis du får velge, foretrekker du matpakke eller varm lunsj?

- Matpakke er enkelt og godt. To hjemmebakte skiver med brunost funker alltid.

- Enig med deg. Hvem er ditt forbilde i jobbsammenheng og hvorfor?

- Her i rådgivningsavdelingen er det mange kloke, reflekterte og kunnskapsrike kolleger som utfører de fleste oppgaver på forbilledlig måte. Jeg lytter og lar meg inspirere, men kan også stille spørsmål til hvordan oppgaver blir utført. Jeg tenker nok at ingen mennesker er perfekte, så ideen om ett spesielt forbilde er nok litt fjern for meg.

- Hva er det morsomste eller rareste du har opplevd i jobben?

- Tja. Jeg har jo brukt mesteparten av min tid på hjemmekontor, så de artigste episodene har, etter det jeg kan komme på i farta, vært knyttet til opplevelser foran skjermen; snåle GIFer i Teams-chatter og kolleger med ekstremt konkurranseinstinkt i Kahoot.

- Såpass ja. Si meg, er det det noen apper du ikke klarer deg uten på jobb?

- Office 365! Spesielt Teams synes jeg er en genial samhandlingsplattform.

Kvinne står inne i en bergsprekk, det er grønt, grått og vått.

Fakta om Cathrine Ellefsrød

  • Seniorrådgiver ved Signo skole- og kompetansesenter
  • Ansatt i prosjektstilling som koordinerende rådgiver i rådgivningsavdelingen
  • Tidligere seniorrådgiver på team medfødt
  • Har jobbet som ungdomsskolelærer i over 20 år
  • Mastergrad i pedagogikk
  • Utdannet barnevernspedagog
  • Har engelsk, spansk og samfunnsfag som undervisningsfag
  • Har jobbet i Signo som miljøterapeut i elevinternatet og som lærer i voksenopplæring

 

Kvinne på sitt kontor.

«Målet er jo at det vi gjør sammen skal føre til at den enkelte rådgiver gir enda bedre tjenester til brukerne våre.»