Du er her: Forsiden/Aktuelt

Garngraffiti på gang

Glad kvinne som strikker i solfylt kontorlokale.
Administrasjonskonsulent Eva Hirsti har tatt oppfordring til DbI og er i gang med å strikke lapper til et garngraffiti-verk i Tromsø. Foto: Roy-M. Østerbøl.

Ta fram pinnene. Strikking kan som kjent være nyttig til så mye. Nå også for å skape mer oppmerksomhet om døvblindhet. 

Å strikke lapper til å kle inn offentlige gjenstander, er en form for gatekunst som kalles garngraffiti eller garnbombing. I juni ønsker Deafblind International (DbI) at flest mulig tar i bruk denne uttrykksformen for å øke bevisstheten om kombinert syns- og hørselshemming.  

- Dette er en kreativ og morsom bevissthetskampanje for å engasjere døvblinde-miljøene rundt i hele verden i et stort taktilt kunstprosjekt. Uansett om man er med i hele juni, en uke eller kun en dag, vil den samlede innsatsen skape en sterk og enhetlig stemme om døvblindhet, forteller DbI på sin nettside om kampanjen.

En strikkelapp hvor det står NKDB.

Alle kan bli med

NKDB har latt seg inspirere og registrert seg som deltaker. Leder for koordineringsenheten Trine Seljeseth, som selv er ivrig hobbystrikker, forklarer hvordan alle som vil kan delta i kampanjen med det engelske navnet Yarn Bombing for Deafblind Awareness:

- Lappene kan strikkes av oss ansatte, brukere som driver med håndarbeid, pårørende, venner, pensjonerte medarbeidere og egentlig alle som kunne tenke seg å bidra til bevissthet rundt døvblindhet. Kunstverkene merkes med skilt eller tag om kampanjen, eventuelt en QR-kode som viser til en nettside med forklaring. Garnprosjektene kan være utstilt i hele juni eller deler av juni, sier Seljeseth og minner på om hvordan garngraffiti utføres:

- Det hele går ut på å strikke eller hekle lapper (20x20 cm), sy sammen og kle inn et objekt i det offentlige rom – et tre, en søyle, skulptur eller noe annet i gatebildet.

Et par hender som strikker.

Et par hender som strikker.

Følg med på sosiale medier

DbI vil fremover og ut over sommeren, bidra med bilder og illustrasjoner om kampanjen på sine digitale kanaler. Det samme vil vi gjøre på dovblindhet.no og våre sosiale medier, da med fokus på garngraffiti-prosjekt hos oss i tjenesten. Per dags dato strikkes det for kampanjen i Tromsø og på Andebu i Vestfold, vi kommer med mer info og oppdateringer i tiden fremover.

Les om og se eksempler på garngraffiti i denne NRK-saken Geriljastrikk har inntatt Norge.

Vil du bidra?

Her er adressene til de enhetene hos oss som deltar i garngrafittien. Signo skole- og kompetanesenter er nok den mest ambiøse av oss, de ønsker nemlig å garnbombe selveste hvalfangermonumentet i Sandefjord. 

Signo skole- og kompetansesenter

v/Nina Merethe Hvidsten

Molandveien 44

3158 Andebu

 

Regionsenteret for døvblinde i Tromsø 

v/Eva Hirsti

Postboks 88

9038 Tromsø

 

Statped Sandbrekkeveien

v/Annika Johannessen

Postboks 6039

5892 Bergen


Signo Conrad Svendsen senter

Avdeling Dag/Arbeid ved Marianne Heggernes

Solveien 119 A

1170 Oslo

Om Deafblind International (DbI)

  • Internasjonal og ideell organisasjon med fokus på behovene til personer med døvblindhet, deres familier og profesjonelle som tilbyr tjenester til dem.  
  • Vil bidra til å øke kunnskapen og bevisstheten om døvblindhet som en unik funksjonshemming, samt arbeide for best mulig tjenester for personer med døvblindhet i hele verden.
  • Legge til rette for nåværende og fremtidig kunnskap om døvblindhet, og være nettverksbygger.
  • Les mer på deafblindinternational.org.

Plakat av DbI med opplysninger om deres garngraffiti-kampanje i juni 2021.