Du er her: Forsiden/Aktuelt

LSHDB-sommertreff på Fornebu

LSHDBs leder Å. Johansen og tolk/ledsager Inger Lise Vincent diskuterer utenfor Scandic hotell Fornebu.
LSHDBs leder Åshild Johansen og tolk/ledsager Inger Lise Vincent diskuterte tolk/ledsager-tjenesten for døvblinde. De var bekymret for NAVs forslag til endringer, og lurte på om kommunene var klar over hvilket ansvar og arbeid som kan bli overført til dem. Foto Roy-Morten Østerbøl.

I uke 26 hadde Landsforbundet for kombinert syns- og hørselshemmede/døvblinde (LSHDB) sommertreff, landsmøte og likemannstreff på Scandic Fornebu hotell i Oslo. 

Over 80 personer deltok på årets sommertreff til LSHDB. Landsmøtet var det første som ble gjennomført, og ifølge en fornøyd leder Åshild Johansen gikk det meget bra. Vi var innom fra tirsdags kveld til onsdags ettermiddag og fikk med oss noe av treffets sosiale og mangfoldige program.

Likepersonskurs var en viktig del av arrangementet på onsdag. Styremedlem i LSHDB, Kari Engan, og hennes mann Tormod Prytz hadde ett av tre bruker-innlegg. Innlegget deres var basert på egne erfaringer fra jobb, familie og samfunnet generelt.

 – Poenget med et kurs som dette er å bidra til å løse problemer som kan oppstå i hverdagen vår. Vi må bli flinkere til å informere omgivelsene våre om hva som er viktig for oss, fortalte Engan. Hennes mann var blant annet opptatt av likeverdighet og nødvendigheten av få ut informasjon om de hjelpemidler som eksisterer for døvblinde. Prytz hadde også en oppfordring til alle seende og hørende:

 – Gi beskjed hvis dere oppdager noe som kan være nyttig for oss!

 

Bildeserie fra sommertreffet

Lshdb-19.jpgStyremedlem i LSHDB Kari Engan: – Jeg håper vi kan få bevisstgjort folk enda mer når det gjelder hvilke utfordringer som oppstår med sansetap. Vi må bevisstgjøre omgivelsene våre. Det er tolk/ledsager Susanne Eriksen som står til venstre for Engan. 

Lshdb-18.jpgOdd Paulsen fra Skien har deltatt på alle LSHDBs sommertreff siden 2001. Den tidligere kontrolløren i ABB syns det er veldig hyggelig å treffe likesinnede. – Jeg gleder meg til dette hvert år. 

Lshdb-5.jpgRagnhild Håbjørg (84) fra Trondheim syns det beste med forbundets sommertreff er å komme sammen med likesinnede og utveksle kompetanse. – Kanskje de andre har oppdaget noe som jeg også har bruk for i livet mitt. Det er viktig for oss døvblinde å høre på andres erfaringer. Til venstre sitter Håbjørgs tolk/ledsager Anneli Halvorsen. 

Lshdb-12.jpgPortrettbilde av Åshild Johansen, i solen utenfor Scandic Fornebu hotell. 

Lshdb-17.jpgBente Enggrav til venstre, sosionom og seniorrådgiver ved Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde, hadde på onsdag et foredrag som handlet om viktigheten av å få til likeverdighet og samarbeid. – Kommunikasjon er et felles prosjekt for oss, vi må alle bli flinkere til å si ifra hvis det er noe som er utfordrende. Til høyre står tolk Sigrid Talgø.

Lshdb-8.jpgBruk av haptisk kommunikasjon under foredraget til Bente Enggrav. 

Lshdb-16.jpgStyremedlem Hege Dahlen i LSHDB hadde ansvar for gjennomføringen av sommertreffets likepersonskurs.

Lshdb-9.jpgSommertreffets eldste deltaker Odlaug Kvammen (97) fra Førde, fulgte godt med på onsdagens ulike innlegg og foredrag. 

Lshdb-15.jpgHege Dahlen sammen med sin førerhund Texas i en av pausene under det faglige programmet på sommertreffet.