Det er Roy-Morten Østerbøl, informasjonsrådgiver i koordineringsenheten, som står bak den nye boka og selve serien som har pågått siden høsten 2017. Til nå har han skrevet og tatt bilder til 16 intervjuer, hvor det i flere av tilfellene også følger med en videosnutt. Ti av disse intervjuene har nå altså kommet i bokform. 

- Mitt ønske har vært å sette personer med døvblindhet, våre hovedpersoner, i sentrum. Gi dem stemme, la dem selv fortelle sine egne historier. Forhåpentligvis har jeg fått frem at folk med døvblindhet tilhører en mangfoldig og sammensatt gruppe, på lik linje med mange andre i samfunnet, forteller Østerbøl. 

Min historie-boka kommer også ut som lydbok, e-bok og punktbok, dette via og i samarbeid med Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB)

Min historie-boka, forside og bakside

Lansering 14. desember

Selve lanseringen finner sted i Grønnegata 83 onsdag 14. desember i Tromsø, og programmet ser slik ut: 

  • Åpning
  • Informasjonsrådgiver Roy-Morten Østerbøl i bokprat med Trine Seljeseth, leder i koordineringsenheten i NKDB 
  • Utdrag fra lydbokversjon 
  • Rådgiver Stine Rognaldsen Winciansen, Statped, og rådgiver Marit Irene Vie, Eikholt har fagsamtale om betydningen av likepersonstøtte for personer med døvblindhet. Begge deltar digitalt.
  • Vi serverer kaffe/te og kaker.

For dem som ikke har mulighet til å være til stede i Tromsø, er det mulig å delta ved én av våre andre enheter: Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde i Drammen, Signo skole- og kompetansesenter i Andebu, Statped på Hovseter i Oslo eller på Paradis i Bergen. Lanseringen kan ses digitalt på disse enhetene.

Samarbeidsprosjekt

Valget av intervjuer er gjort av tjenestens informasjonsarbeidsgruppe, mens selve arbeidet med boka har koordineringsenheten gjennomført med kyndig hjelp av designerne Tonje Karlsen og Christopher Ide. 

- Jeg kunne ikke gjort dette alene. Min sjef Trine Seljeseth og kollega Eva Hirsti her i Tromsø har vært mine nærmeste sparringspartnere gjennom hele prosessen mot ferdig bok. Jeg har vært avhengig av deres råd, støtte og innspill. Og ikke for å skryte, men resultatet har blitt meget bra! 

De ti som er portretterte i boka er: Ahmad A. Rebeieh, Alma Skredlund, Christian Jensen, Dennis Thomassen, Eskil Nordheim, Grete Røraas, Kari Engan, Kjetil Opsanger, Marius V. Philipp og Regine Elvevold. Dette er alle personer med døvblindhet, som bor på forskjellige plasser i Norge. 

Hvorfor bok?

Formålet med Min historie-boka er økt interesse og nysgjerrighet rundt døvblindhet, ikke minst inspirere til læring og kunnskapsdeling.

- Disse intervjuene gir et innblikk i personer med døvblindhets egne opplevelser og erfaringer, som jeg tenker på mange måter er uten datostempling. Med denne boka blir historiene aktualisert på nytt, noe jeg håper kan danne grunnlag for mer forståelse for våre hovedpersoner, forteller Østerbøl. 

- En fysisk bok er dessuten et tilbud til dem som ikke liker lengre tekst på skjerm, eller bare ønsker en pause fra skjermene mens de leser. Jeg må også berømme NLB for å stille ressurser til rådighet for å få ferdig en lydbokversjon til lanseringsdatoen onsdag 14. desember. 

Min historie-boka, forside og bakside Foto: Roy-M. Østerbøl 

Til slutt, et lite tips: Ta en nærmere titt på bokas forside, eller stryk fingertuppene dine over den, da vil du oppdage noen fine, taktile detaljer.