Tekst: Stine Rognaldsen Winciansen

For Christian (35) fra Bergen er frihetsfølelsen det beste med å være ute i naturen.

- Jeg liker å være i bevegelse og oppleve nye steder forteller han. Et av hans beste minner fra naturen var første gangen han gikk alene. Dette ga han en stor opplevelse av mestring. Nå går han turer både alene og sammen med venner.

- Jeg er godt kjent i turområder i Åsane der jeg bor. Favoritt turen min er til Geitanuken, der har jeg gått mange ganger.

Bli mer kjent med Christian i Min historie-intervjuet Ekte lidenskap.

Stolpejakt

Christian skal snart delta på stolpejakten i Bergensområdet sammen med en kompis. Stolpejakten er et gratis tilbud som går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner i hele landet. Stolpejakten tar sikte på å legge til rette for å aktivisere unge og gamle, uansett funksjonsevne. Christian forteller at stolpejakten har turer med ulike vanskelighetsgrader. Flere av turene kan også nås med rullestol. Stolpebesøkene kan registreres på papir, nettsiden eller via app.

Tilrettelagte turer

Han snakker også varmt om Den Norske Turistforening (DNT) sine tilrettelagte turer. Gjennom «Klart det går» har han deltatt på noen turer, også som ledsager. Disse turene er tilrettelagt for personer med nedsatt syns- hørsels- eller bevegelsesevne. På DNT sine hjemmesider står det at de også arrangerer aktiviteter tilrettelagt for personer med utviklingshemming. Det finnes også en rekke andre tilrettelagte aktiviteter over hele landet. Noen av DNTs hytter er tilrettelagt og tilgjengelig for personer med funksjonsnedsettelse.

Turforslag

Til daglig jobber Christian i Bedriftsidretten. De arrangerer «Ti på topp» med mål om at det skal bli enklere å komme ut i naturen, med turforslag som passer ditt utgangspunkt.

- Hva er viktig for deg når du skal bruke naturen i nærområdet ditt?

- Jeg gjør litt kartlegging på forhånd for å se hvor turen går. Jeg bruker også en del kart apper for å navigere og se hvordan landskapet ser ut. Da kan jeg også markere ulike punkter på veien og huske turer jeg har gått. Jeg kunne nok ønsket meg litt bedre stier og merking noen steder.

Fire beste tips

Christian har flere tips til hvordan andre personer med kombinert syn- og hørselstap kan ta del i friluftslivets gleder i eget nærmiljø. Her kommer fire av hans beste tips:

- Ta med venner og bekjente på tur og ut i naturen. Ta initiativ. Turen tar kanskje litt lengre tid, men naturen skal nytes.

- Start med enkle turer og utforsk gjerne andre nivåer etter hvert.

- Ikke vær redd for å spørre folk om hjelp på veien. Folk er stort sett veldig pratsomme og hjelpsomme.  

- Benytt deg av muligheter som «Klart det går», Stolpejakten og andre tilrettelagte turer hvor du enkelt får kart eller rute du kan bruke for å finne fram.

Nett og tur

For mer informasjon om Christians gode tips, sjekk ut disse nettsidene:

Portrettbilde av døvblind mann. Foto: Roy-M. Østerbøl. 

«Ikke vær redd for å spørre folk om hjelp på veien. Folk er stort sett veldig pratsomme og hjelpsomme.»