NRK har som mål at alt deres innhold skal kunne brukes av alle. De forsøker å inkludere tilgjengelighet og universell utforming fra start i alle prosjekter, produksjoner og produkter. Kringkastingsloven har en rekke krav på tilgjengelighet.

Slik jobber NRK med å tilgjengeliggjøre deres tilbud:

Teksting av TV-programmer

NRK tekster alle TV-programmer uansett om det snakkes norsk eller fremmedspråk. Direktesendinger tekstes også. På NRKs nettsider kan du lese hvordan du aktiverer teksting på forskjellige enheter fra TV til mobiltelefon.

Tegnspråktolking

NRK tolker innhold for barn, unge og voksne. Noen eksempler på programmer som tegnspråktolkes er Dagsrevyen, Debatten, den norsk MGP finalen, Norge rundt og Supernytt.

Det tegnspråktolkes også så fort som mulig ved store viktige nasjonale hendelser eller katastrofer.

I kategorien tegnspråk på NRK TV finner du programmer som er tegnspråktolket.

Synstolking

NRK synstolker all stor norsk egenprodusert drama. I tillegg synstolkes en del innhold for barn. Videre kjøpes inn enkelte synstolkede filmer og serier. NRK har også samarbeid med Danmark og Sverige om serier med synstolking.

Lydtekst

Alle programmer der det ikke snakkes norsk har lydtekst. Lydtekst er nyttig når det er utfordrende å lese tekstingen. Lydtekst kan også være til hjelp å øke språkforståelsen og i leselæring. Her finner du informasjon hvordan du aktiverer lydtekst på forskjellige enheter.

Andre gode tips og triks

NRK har også gode forklaringer på hvordan du laster ned apper, hvordan forstørre tekst, hvordan stoppe animasjoner og videoer og andre tilgjengelighetsrelaterte temaer.

For å ta vare på tilgjengeligheten på best mulig måte opprettet NRK i 2015 et brukerråd for å bidra med innspill til for­bedringer og utvikling av tilgjengelig­heten til NRKs innhold på TV, radio og nett. I januar 2023 ble et nytt og utvidet mandat vedtatt:

NRKs brukerråd skal med sin mangfoldskompetanse bidra med innspill til:

  • Hvordan NRK kan gjøre sitt innhold og sine tjenester tilgjengelig for alle, både fysisk og digitalt.
  • Hvordan NRK kan arbeide med å speile funksjonsmangfold, både i innhold og organisasjon.   

I brukerrådet sitter blant annet Kari Kristine Engan. Hun er en av 14 personer som har fortalt om sitt liv i intervju-serien “Min historie”