Målet med konferansen er å inspirere, gi oversikt og øke kompetansen. Statped ønsker å nå ansatte i skole og barnehage, skoleledere, PP-tjeneste, fagpersoner ved universiteter, høgskoler og i helsesektoren. Plenum og noen utvalgte paralleller blir strømmet digitalt dersom den aktuelle foreleser tillater det. 

Portrettbilde av kvinne med lyst, langt hår. Logo til SPOT konferanse oppe til høyre.

Dele erfaringer

I SPOTs innledende forelesningen får vi møte engelske Molly Watt som lever med døvblindhet og Usher syndrom. Hun er født døv, lærte å snakke som seksåring og som 12-åring ble det konstatert at hun hadde Usher syndrom. I løpet av to år mistet hun synet og gikk fra å være «bare» blind til å skulle leve med døvblindhet.

Tittelen på forelesningen til Watt er «When accessibility becomes inclusion» og hun vil dele sine erfaringer fra å leve med døvblindhet og de utfordringene som sansetapene har gitt. Hennes mål er å øke bevisstheten om tilgjengelighetsbehov og hun bruker sine egne erfaringer for å hjelpe designere, utviklere og mange andre til å forstå viktigheten av inkludering.

Variert program

Årets SPOT har et bredspektret innhold, dette er noen av temaene du kan få med deg i uke 43:

  • Tilpasninger av Chromebook. Du kan forstørre innholdet på skjermen og få lest opp tekst i dokumenter ved hjelp av talesyntese. Du kan også endre lesevisning på nettsider og dokumenter. Tilpasningene kan brukes til å gjøre dokumenter, nettsider og PDF-er mer tilgjengelig for dine behov.  
  • Hva er det som påvirker om elever med synsnedsettelse bruker datatekniske hjelpemidler eller ikke? Her beskrives erfaringer med universell utforming av applikasjoner og plattformer, bruk av sosiale medier, erfaringer med visuelle fenomener i kommunikasjon, samt mestringsstrategier der kommunikasjonen er utfordrende.
  • I det visuelle læringsmiljøet blir innhold lite tilgjengelig for dem som ikke kan se. Lydillustrasjoner bidrar til å gjøre den visuelle pedagogikken og fagstoffet tilgjengelig for elever med synsnedsettelser.
  • Skolen er den viktigste arenaen for barn og unges deltakelse i samfunnet. Universell utforming av IKT er en viktig strategi for å få til digital inkludering. Når Norge innfører nytt regelverk fra 2023 er det for å styrke alles muligheter til å delta også i skole og utdanning.

Meget entusiastisk jente bruker VR-briller. Spotkonferanse-logo oppe til høyre.