I Norge er det to studiesteder som tilbyr audiopedagogutdanning. Ved Universitetet i Oslo som fulltidsstudium eller ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet, NTNU som erfaringsbasert deltidsstudium.

Totalt utdannes det cirka 25-30 audiopedagoger årlig ved de to studiestedene, samtidig som det opprettes kun noen få stillinger per år i både det offentlige og som privatpraktiserende med Helfo-avtaler.

Nærbilde av kvinne med krøllete halvlangt hår.
Seniorrådgiver Guri Engernes Nielsen i Statped mener at det årlig opprettes for få audiopedagog-stillinger

For få audiopedagog stillinger

Guri Engernes Nielsen er tidligere emneansvarlig for audiopedagogutdanningen ved Universitetet i Oslo, og er nå seniorrådgiver i Statped. Hun påpeker at det årlig opprettes for få audiopedagog stillinger som forsterker mangelen.

Nielsen mener at det burde være minst to audiopedagoger per sykehus og hun etterlyser en mer balansert geografisk fordeling.

Geografisk er det store forskjeller i fordelingen av audiopedagoger. Mens noen regioner er godt dekket, kan regioner som for eksempel Innlandet og Vestland slite med å skaffe nok kvalifiserte fagpersoner.

Best dekning av audiopedagoger der utdanningene ligger

I løpet av utdanningen sendes studentene på praksis. De blir sendt til forskjellige deler av landet i et forsøk på å få de til å bli i regionen der de har praksis. En del nyutdannede velger å jobbe noen år i andre deler av landet for så å søke seg tilbake til sine hjemtrakter. 

I tillegg velger en del mennesker utdanning ut fra utdanningsmulighetene i hjemtraktene, som også bidrar til den geografiske skjevfordelingen.

- Hørselsbransjen må ta større ansvar

Audiopedagoger som er ansatte på sykehus, jobber som oftest med barn. Men behovet for deres tjenester blant voksne og eldre er også betydelig. Nielsen mener at det burde være minst to audiopedagoger ved hvert sykehus, da får man i større grad jobbet med alle aldersgruppene.

- For å øke andelen audiopedagoger, må hørselsbransjen ta større ansvar og jobbe for at det ansettes flere audiopedagoger. Faktum er at det blir flere eldre og da er det enda større etterspørsel etter audiopedagoger, sier Nielsen.

Og hun legger til:

- I tillegg bør sykehusene satse mer på å ansette flere audiopedagoger. 

Mest relevante utdanning i forhold til døvblindhet

I audiopedagogutdanningen lærer studentene om døvblindhet som gjør audiopedagoger spesielt kvalifiserte for å arbeide i feltet. 

Dette understreker behovet for økt investering i og fokus på audiopedagogutdanningen for å sikre tilstrekkelig og geografisk balansert tilgang til disse viktige helsefaglige tjenestene over hele landet.