Hvert år arrangerer senteret et fem dagers temakurs om hørsel som er rettet mot deltagere som er svaksynte/blinde, og som i tillegg har fått et hørselstapI år var det Knutstad og Ochoa som delte sine kunnskaper og erfaringer om kombinerte sansetap. 

Kursdeltakerne ble presentert for en rekke problemstillinger, som for eksempel: Hva skjer når et hørselstap forekommer sammen med et synstap? Hva innebærer det å leve med døvblindhet, og hvordan påvirker dette energinivået i hverdagen for den enkelte? 

Hurdal syn- og mestringssenter er ett av tre sentre som eies og drives av Norges Blindeforbund og er Norges største rehabiliteringssenter for synshemmede.

Livsomstilling

Temakurset på Hurdal besto av flere tema om hørsel. Ett av dem handlet om når sansetapene opptrer i en alder hvor de fleste allerede står i en eller flere krevende omstillinger. Hva innebærer en slik livsomstilling av utfordringer? Hva gjør dette med den enkeltes livskvalitet? Og hvordan påvirker det behovet for assistanse? Hva trenger man av tilrettelegging og hvordan vil det fungere med et hørselshjelpemiddel?

Hvis du vil vite mer om syn og hørsel hos eldre, klikk deg inn på Sansetap eldre.

Informasjon om tjenesten

Knutstad og Ochoa informerte om NKDB og tjenestens tilbud og tjenester på kurset. De delte kontaktinformasjon til våre ulike enheter, og fortalte hvor en kan henvende seg i NAV for å få bistand. Det ble understrekt at kunnskapen om kombinerte sansetap og døvblindhet er et eget fagområde med vekt på konsekvenser av sansetapene på områdene kommunikasjon, tilgang til informasjon og orientering/mobilitet.