En verdenskonferanse er ikke en vanlig arbeidsuke, det er en begivenhet som bare skjer hvert fjerde år. Denne gang ble konferansen arrangert i Canadas hovedstad. Det var over fem hundre deltakere som fikk med seg et variert program på Shaw konferansesenter, sentralt plassert i sentrum av Ottawa. Arrangører har vært Deafblind International (DbI), mens det er Deafblind Network of Ontario som har vært vertskap. 

Mann og kvinne sitter i hver sine røde fluktstol og diskuterer noe på en laptop mellom dem.
Mirko Barr og Meredith Prain, begge fra Deafblind International (DbI). Barr er for øvrig DbIs nye leder. Foto: Roy-M. Østerbøl 

Inspirasjon

Sommerens verdenskonferanse har i seg selv fungert som en arena, og et eksempel for internasjonalt samarbeid i døvblindefeltet. Å kunne dele tanker og kunnskap, knytte nettverk og bli inspirert er helt sentralt i et lite fagfelt som døvblindhet. Flere påpekte at dette var spesielt tilfredsstillende etter koronapandemien, som var en tøff belastning for oss alle. Hvis flest mulig som jobber med døvblindhet, vet om og har kontakt med hverandre, kan det utgjøre en forskjell for personer med døvblindhet. 

Mann foreleser på konferanse, kvinnelig tegnspråktolk ved hans venstre side.

Det neste store

Walter Wittich spurte i sitt foredrag på onsdag formiddag om hva som er det neste store innen et felt som jobber med folk i alle aldre, fra spebarn til de eldste blant oss. Er det nye teknologi, som Chat GPD for eksempel? Ja kanskje, i følge Wittich. Feltet må i hvert fall maksimere utnyttelsen av denne type innovasjon mest mulig. Samtidig må døvblindefeltet forholde seg til et mylder av lover og regler, som igjen varier fra land til land. 

- Mange tar beslutninger på vegne av personer med døvblindhet, men jobber ikke direkte med dem selv. Dette kan være byråkrater og andre beslutningstakere. Dette er folk som må kjenne til hva som er viktig innen døvblindefeltet, slik at de kan ta best mulig avgjørelser, understrekte Wittich som er doktor ved Universitet i Montreal og engasjert i WHO ICF. 

Nye spørsmål

Gjennom WHO ICF jobber Wittich med å finne ut hva som er det viktigste å forske på innen døvblindhet. Hovedspørsmålet er hva som gir mest nytte og kunnskap for de ressursene som er tilgjengelig innen feltet vårt. Wittich kunne fortelle at de allerede hadde funnet ut at folk og systemer er minst like viktig for personer med døvblindhet, som ny teknologi. Det er kanskje en litt overraskende for noen av oss, ikke for andre. Slik er det, man drar hjem fra en verdenskonferanse med like mange spørsmål som svar. 

Mer fra konferansen

  • Hvis du ønsker å lese mer om konferansen fra NKDBs perspektiv, gå inn på våre sosiale medier-kontoer på Facebook, Instagram og Twitter.
  • Alle konferansens foredrag og workshop skal etter hvert bli lagt ut på DbIs egen nettside
Gruppe med døvblinde og deres tolker og ledsagere står inne på et stand-område og diskuterer.
På standområdet i Shaw konferansesenter i Ottawa sentrum. Foto: Roy-M. Østerbøl
To kvinner foran en rekke med røde fluktstoler. De står inne på et stort konferansesenter med en spektakulær utsikt mot en by bak dem.
Annie Johnsen og Siri Karine Hillestad, begge rådgivere ved Regionsenteret, på Shaw konferansesenter i Ottawa. Foto: Roy-M. Østerbøl