Regionsenteret for døvblinde i Tromsø og Norges idrettsforbund samarbeidet om arrangementet, som er et tilbud for alle personer med ervervet syns- og hørselsnedsettelse i Nord-Norge. I år var det seks deltakere og en av dem var Solgun Granlund Storhaug fra Gjerøy i Nordland. Hun har Usher-syndrom og ser på Møteplassen som en fin mulighet til å komme seg på tur, møte andre i lignende livssituasjon og lære seg noe nytt.

- I år fikk jeg prøvd meg på klatring, noe jeg aldri har gjort tidligere. Det var kjempeartig! Vi skulle egentlig til Ersfjorden, men det satte været en stopper for og i stedet dro vi til en innendørs klatrehall. Jeg klarte å komme meg til topps fem ganger i klatreveggen og oppdaget at man blir skikkelig svett av klatring. Det hadde jeg ingen anelse om fra før av, men det er gøy å få utfordret seg litt, forteller Granlund Storhaug. 

Sosialt og lærerikt

Årets utgave av Møteplassen foregikk for det meste på Sydspissen hotell, som ligger rett ved det populære utfarts- og naturområdet Telegrafbukta. Selve arrangementet kan deles i tre deler: Deltakerne blir presentert for ulike innlegg og foredrag, de får opplevelser gjennom fysisk aktivitet og det sosial har en sentral plass.

- Den siste biten er litt personavhengig. Det kan jo bli litt krasj med interesser hvis man for eksempel blander tretti- og sekstiåringer, ler Granlund Storhaug og understreker samtidig at det har fungert bra denne gang. – Jeg har kosa meg, blant annet var det veldig sterkt å høre på foredraget til Vidar Bø og Tahir Hussain om viktigheten med ledsagere, veien ut av isolasjon og om Tahirlekene.

- Vil du si at du har blitt inspirert av Møteplassen?

- Jeg har i alle fall fått input og påfyll. Man snapper alltid opp noe når man er ute på tur og reiser. Akkurat nå er jeg i en fase hvor jeg øver meg mer og mer på å bruke den hvite stokken, og er hele tiden nysgjerrig på andres erfaringer. Jeg lærer mye av dem som har brukt stokken lengre enn meg. 

Mer guts av trening

- Hvor viktig er fysisk aktivitet for deg i hverdagen?

- For oss med kombinerte sansetap er det veldig viktig. Alt blir tyngre hvis man har en passiv livsstil. Jeg får mer guts med trening, og det gjelder både for kropp og hode, svarer Granlund Storhaug.

- Hva er din favorittaktivitet til vanlig?

- Jeg har tredemølle hjemme, hvor jeg prøver å trene tre ganger i uka. Her gjør jeg som jeg vil og er ikke avhengig av dagslys eller bare veier. En vanlig økt for meg varer i 35 minutter, noe som inkluderer oppvarming og nedtrapping. Mitt treningsmotto er at det er bedre med litt trening enn ingen trening.