Dette arrangementet var et ledd i den omstillingsprosessen som er i gang i Statped. Målet var at alle ansatte, fagområder og avdelinger skulle dele av sin kompetanse, vise eksempler og gi andre innsikt i arbeid som det jobbes med slik at fagområder blir bedre kjent og anerkjent. 

Avdelingene kombinerte sansetap og døvblindhet (medfødt og ervervet) hadde satt fokus på tverrfaglig samarbeid der flere fagområder i Statped har bidratt inn i individsaker. Det andre fokuset var taktil kommunikasjon, og disse temaene ble presentert på to stands med plakater, film og samtaler med kolleger fra hele Statped.

Variert kommunikasjon

Taktil kommunikasjon omfatter blant annet formidling gjennom taktile tegn, kroppsnære tegn, kroppslig-taktile uttrykk, mimetiske uttrykk, spor-tegn og haptiske signaler. Bruk av disse formene vil variere individuelt, med utgangspunkt i alder, motorikk, sansemessige- og kognitive forutsetninger, erfaringer og eventuell tidligere bruk av tegnspråk som førstespråk. 

Felles for alle som benytter taktil kommunikasjon er store utfordringer knyttet til å oppfatte eller kommunisere via norsk tale og/eller visuelt tegnspråk, på grunn av det kombinerte sansetapet. Taktil kommunikasjon blir derfor et viktig alternativ der posisjonering, berøring, tempo og bevegelser blir en viktig del av kommunikasjonsprosessen i tillegg til selve tegnene (ordene).

Armlengdes avstand

For mennesker med døvblindhet og kombinerte sansetap, er kontakten med omgivelsene ofte det som kan oppfattes innenfor en armlengdes avstand. Det er også innenfor denne radiusen at personer med døvblindhet gjør seg erfaringer om verden. 

Dette er kroppslige-taktile erfaringer som danner utgangspunktet for hvordan mennesker, objekter, følelser og hendelser oppleves gjennom berøring og bevegelse. 

Taktil kommunikasjon, to par hender i møte med hverandre.

Lenker for mer læring